poniedziałek, 7 listopada 2011

Niedzielny obiad


Pomysł na niedzielny obiad. Puree z dyni i eskalopki z kurczaka w jogurcie.
Zdjęcie z telefonu.


Składniki na puree:
Ćwiartkę dyni,
3 ząbki
świeżo zmielony pieprz.

Składniki na eskalopki:
Eskalopki z kurczaka,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
ząbek czosnku,
łyżeczka soku z cytryny,
kawałek świeżego imbiru wyciśniętego przez praskę,
pieprz,
papryka słodka w proszku,



Dynie pokroić w kawałki i upiec w piekarniku wraz z całymi ząbkami czosnku.
Gdy zmięknie zmiksować blęderem i przyprawić pieprzem.
W misce połączyć jogurt, wyciśnięty czosnek i imbir oraz sok z cytryny i przyprawy.
Eskalopki zanurzyć w marynacie i odstawić w chłodne miejsce na ok. 1-2 h.
Po tym czasie upiec eskalopki w piekarniku.
Jako dodatek brokuł gotowany na parze.

I obiad gotowy w 30 min :)
Smacznego

3 komentarze:

  1. Jak tę dynię upiec? Wsadzić do naczynia żaroodpornego, dołożyć czosnek i tak piec? W jakiej temperaturze i ile mniej więcej czasu?
    Uściślij proszę, bo mnie ta dynia pieczona zainteresowała:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dynię kroję na mniejsze części ze skórą, układam na blaszce w piekarniku i piekę w 150 stopniach wraz z czosnkiem aż zmięknie. Następnie wraz ze skórą miksuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki! Nie upolowałam dzisiaj dyni, ale jutro może się uda, to sobie taki musik dyniowy zrobię:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń