piątek, 5 sierpnia 2011

Śliwkowe muffiny


Na dobry początek dnia lubię zjeść muffinki które są ciepłe i słodkie
a w dodatku do ich przygotowania wystarczy tylko kilka chwil.


Składniki na 12 muffinek:

Składniki suche:
150g mąki żytniej typ 2000
szczypta soli
łyżeczka sody
łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki cukru brązowego lub słodzik ok 8 dropsów

Składniki mokre:
10 śliwek
białko jajka
0,5 szklanki mleka/maślanki

Śliwki wypestkować i pokroić na kawałeczki, połączyć wszystkie suche składniki ze śliwkami, białkiem jajka i mlekiem. Napełnić foremki masą wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-30 min.

1 komentarz:

  1. Ze śliwkami jeszcze nie robiłam:)
    Zamiast słodzika polecam fruktozę.
    Pozdrawiam, będę zaglądać:)

    OdpowiedzUsuń